DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Röportaj: Hukuk Zeytinliklerin Yanında Yer Aldı; Sıra İktidarda!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Röportaj: Hukuk Zeytinliklerin Yanında Yer Aldı; Sıra İktidarda!

Zeytinlik alanlarla ilgili Maden Yönetmeliği Değişikliği iptal edildi. Düzenleme mahkemeye taşınmıştı. Bu konuyu yargıya götüren sivil toplum kuruluşlarından biri de Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve ve Çevre Derneği idi.

Davanın akıbetini Dernek Başkanı, Emekli Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun’a sorduk.

Haber ve röportajı Osman Özbaş hazırladı.

ZEYTİNLİK ALANLARLA İLGİLİ MADEN YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ İPTAL EDİLDİ

2022 yılı Mart ayında Maden Yönetmeliğine eklenen bir madde ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına, “Ülkede elektrik ihtiyacını karşılamak üzere, yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak izin verebileceğine” ilişkin bir düzenleme yapılmıştı.

Bu düzenleme, geniş tartışmalara ve sonrasında da eylemlere konu olmuş ve mahkemeye taşınmıştı. Bu konuyu yargıya götüren sivil toplum kuruluşlarından biri de Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve ve Çevre Derneği idi.

Davanın akıbetini Dernek Başkanı, Emekli Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun’a sorduk.

Ertosun, ”Yapılan düzenlemenin iptali için çok sayıda gerçek ve tüzel kişi dava açmıştır. Biz de Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği olarak dava açmıştık. Davamız lehimize sonuçlandı. Danıştay Sekizinci Dairesi, ‘Maden Kanunu’nun, madencilik faaliyeti yapılan alanların, izne tabi olmaları hâlinde, ilgili olduğu kanun hükümlerine göre gerekli izinlerin alınmasının zorunlu olduğunu kurala bağladığını, buna göre zeytinlik alanlarla alakalı davalarda Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanmasının gerektiğini, bu kanunla getirilen sınırlamalar ve yasaklamaların yönetmelikle kaldırılmasının mümkün olmadığını, dolayısıyla zeytinlik alanlarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının izni ve madencinin taahhütnamesi ile madencilik faaliyeti yapılamayacağına’ karar vermiştir.” dedi.

”Bundan sonra ne olabilir? Bu iş bitti mi? İdare başka düzenlemeler yapabilir mi?” sorumuza Ertosun; ”Bu olay ne ilk ne de son. Bundan sonra da zeytinlik alanlarla ilgili başka düzenlemelerin yapılabileceğini, hatta kanun değişiklikliğine gidilebileceğini düşünüyorum. Ancak açılan çok sayıda dava ve yapılan eylemler, halkımızın ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuda gerekli duyarlılığı taşıdığını gösterdi. İdare, bundan sonra daha temkinli davranacaktır. Ülkemizde vahşi madencilik yapıldığını, bunun da çevreye büyük zararlar verdiğini, temiz bir çevrede yaşamanın temel insan hakkı olduğunu unutmayalım; gerektiğinde demokratik yollardan tepkimizi gösterelim.” cevabını verdi.

”Karar kesinleşti mi?” sorumuza Ertosun; “Kesinleşmedi. Danıştay Sekizinci Dairesinin iptal kararına karşı davalı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde temyiz  isteminde bulundu. Ancak kararın bozulacağını sanmıyorum. Daha önceden yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş, bu karara yapılan itirazı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu reddetmişti. Davalı idarenin temyiz isteminin reddedileceği, verilen iptal kararının onanacağı kanaatindeyim. Özetleyecek olursak, atasözümüzdeki gibi ‘yanlış hesap Bağdat’tan dönmüş’, yapılan düzenlemeyi yargı iptal etmiştir.” dedi.

 

YORUM YAP