DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

SAĞLIK DÜNYASINA DEVA

Yayınlanma Tarihi : Google News

DEVA Partisi Manisa İl Başkanı Cansın Tunçdirek ve ekibi sağlık dünyasında yaşanan sorun ve sıkıntıları birebir dinledi; büyük zorluklar ve baskı altında mesleklerini icra etmeye çalışan sağlıkçıların anlattıkları gerçekten de inanılır gibi değildi.

DEVA Partisi Sağlık İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Elvan Bürçer’in geçtiğimiz hafta Manisa Tabip Odası, Manisa Aile Hekimleri Derneği, Manisa Eczacılar Odası ve Manisa Veteriner Hekimler Odası yöneticileriyle organize ettiği buluşmada ben de bulundun.

Bu ziyaret ve destek buluşmalarında sadece insan değil, direk ya da dolaylı tüm canlıların sağlığından sorumlu olan ve gerçekte de toplumun en aydın kesimini oluşturan doktor, eczacı ve veterinerlerin içinde bulundukları durum hepimizin canını sıktı, düşündürdü ve üzdü.

Oysa Atatürk kendisiyle beraber tüm halkını Türk doktorlarına emanet etmişti, onlar da bu emanete hep sahip çıkmıştı, ama bugün gelinen noktada ne doktorlara, ne de sağlık çalışanlarına sahip çıkması gerekenlerden eser kalmamış.

Geçmişte saygı ve sevgiden önünde ceketlerimizi iliklediğimiz doktor amcalar artık şiddete maruz kalıyor, darp ediliyor, öldürülüyor.

İşte bu ahval ve şerait içinde DEVA Partisi Manisa il yönetimi sağlık dünyasının neferleri ile dertleşmeye Manisa Tabip Odası ile başladı, Başkan Dr. Hasan Semih Bilgin ziyaret öncesinde de bir genel cerrah arkadaşlarının istifasını üzülerek öğrenmişler.

Tabip Odası Başkanı Bilgin şunları anlattı: “Doktorlar sağlık sistemi içinde savruluyor. Pandemi sonrasında sıkıntılar daha da arttı, hastanelerde yoğunluk arttı, bir doktor günde 50, 60 hastaya bakıyor, 100 hastaya bakanla karşılaşabilirsiniz, bu hiç doğru değil, buna rağmen halkın sağlık hizmetine ulaşma sıkıntısı var, ulaşsa da 5 dakika içinde ne kadar sağlık hizmeti alabilir bir düşünün, hasta ve doktor karşı karşıya kalıyor, şiddet olayları yaşanıyor, görüyorsunuz her gün onlarca şiddet olayı yaşanıyor, çok uluslu şirketler sağlık sektörünü ticarethaneye dönüştürdü, en kötü durum da bu, çünkü sağlığın ticareti olmaz. Hekimlik mesleği insan hayatını iyileştirmeye ve şifalandırmaya dair adanmış kutsal bir görevdir, bunu pandemi sürecinde özveriyle ve cansiperane çalışarak hem doktorlarımız, hem de tüm sağlık çalışanlarımız kanıtladı, bu arada tüm sağlık personellerinin iş yükünün iki hatta üç katı arttığı da resmi Bakanlık rakamları ile açıkladı.”

Daha sonra gerçekleşen Manisa Aile Hekimleri Derneği ziyaretinde içinde bulundukları durumu anlatan Türkiye Aile Hekimleri Federasyonu 2’nci Başkanlığı görevini de yürüten Dernek Başkanı Dr. Zafer Tolga İpek, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) hekimleri olarak yaşadıkları sıkıntıları, özlük haklarında uğradıkları haksızlıkları, şiddet olayları karşısındaki üzüntülerini ifade etti, sağlık sistemindeki eksikliklerin bedelini kendilerinin ödediğini söyledi.

Eczacılar Odası’nda da durum farklı değildi, DEVA il yönetimini sıcak bir ilgi ve alaka ile karşılayan Manisa Eczacı Odası Başkanı Devrim Balı ve ekibi son dönemde yaşadıkları sorunları şöyle ifade etti:

“Uzun süredir çeşitli vesilelerle dile getirdiğimiz ilaç fiyat kararnamesi sorunu, ne yazık ki bir türlü çözüme kavuşturulmamıştır, bugüne kadar sorunlara bir şekilde göğüs geren eczacıların artık bu yükü taşıyacak gücü de, tahammülü de kalmamıştır. Çünkü eczacılar, artık kredi borçlarını yeni bir krediyle kapatır hale gelmiştir. Çünkü eczacılar artık personel giderlerini, elektrik faturalarını, kira giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir. Çünkü eczacılar, artık ecza depolarına ödemelerini yapamayacak hale gelmiştir. Yani eczacılar, artık büyük bir ekonomik darboğazın içinde varlık yokluk savaşı vermektedir, bıçak kemiğe dayandı, eğer acil bir düzenleme yapılmazsa eczane iflaslarının başlaması kaçınılmazdır. Tüm bunların yanı sıra eczacılar hiçbir sorumluluğu olmadığı halde ecza depolarında bulunamayan ilaçlar yüzünden hastalarla karşı karşıya gelmekten yorulmuştur. Bu sorunun nedeni eczacılar değildir.”

Sağlık dünyasına DEVA ziyaretinin son ayağı Manisa Veteriner Hekimler Odası oldu, Başkan Merter Yıldız da diğer sağlık çalışanlarının durumundan farklı bir tablo ortaya koymadı, ancak Yıldız bir konudan dolayı üzüntü duyduklarını şöyle ifade etti:

“Covid virüsünü yıllar önce fakültede henüz öğrenciyken derste gördük ve biz Veteriner Hekimler olarak 20 yıldır bu virüse yakalanan köpeklere aşı uyguladık. Covid-19’a karşı yerli aşı TURKOVAC’ı geliştiren de Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’dir ve bir Veteriner Hekim’dir. Pandemi döneminde dahi üstün çaba ve gayretle halk sağlığı adına çalıştık, ancak yıllardır devlet tarafından sağlık çalışanı olarak kabul görmedik, özlük haklarımız ve meslek onurumuz için mücadeleye devam ediyoruz”.

Sağlık dünyasına deva olmak ve çare üretmek için çalıştıkları söyleyen DEVA Partisi Manisa İl Başkanı Cansın Tunçdirek’in söyledikleri ise yüreklere bir nebze olsun şu serpti, gelecek için umut verdi:

“Hekimlerin haklı isyanına kulak verdiğimiz gibi sağlık politikalarımızla da önce sağlıkta şiddetin önüne geçeceğiz, sağlık çalışanlarının can güvenliklerini ve mesleki saygınlıklarını koruyacağız, hekimlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına dur diyoruz, artık yeter, partimizin sağlık eylem planı ile anını hiçe sayarak cefakarca hizmet veren hekim ve tüm sağlık personellerimizin özlük haklarını ve gelir düzeylerini meslek onuruna yakışır seviyeye ulaştıracağız.”

YORUM YAP