Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu sık sık siyasette ahlak konusuna vurgu yapıyor. AK Parti’ de başbakanlığı döneminde Siyasi ahlak yasasına ilişkin bir hazırlığa da girişildi. Hatta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da buna destek verdi.
Tasarıdaki bazı maddeler şunlardı:
Milletvekillerinin ticari kimliğiyle ihalelere katılması, mesela komisyonculuk veya müteahhitlerle ilişkilerine getirilen sınırlamalar vardı…
Ayrıca Meclis’te gurubu bulunan Başkan Vekilleri, İl Başkanları dahil olmak üzere siyasilerin, Yüksek mahkeme Başkan ve üyeleri, Daire başkanlarının zenginleşme karineleri de kayıt altında tutulacaktı.
Bunun yanında 3628 Sayılı mal bildirimi hakkındaki kanundaki değişiklerle, ‘etik komisyonların’ kurulması ve üst yöneticilerin mal bildirimlerinin şeffaflaşmasıyla kamu sorumluluğunu yürütenlerin gelir-giderleri daha ‘takip edilebilir’ olacaktı…
Hepsini tek-tek saymayalım, fakat imar kanunundaki değişikliklere bağlı rant gelirlerine de dikkat çekiliyordu ki bu çok önemliydi.
Böyle bir yasanın çıkması ve hem İktidar partisi olarak hem Ana muhalefet başta olmak üzere Meclis desteğiyle Etik Kurul’ların oluşturulması demokratik sistemin işlerliği açısından çok önemliydi.
Ardından siyasi partiler yasası konusunda çalışılır, parti içi demokrasi, sivil toplum örgütlenmesindeki derinlik, erkler gücü kapsamında karşılıklı denetim gibi birçok konu daha rahat bir şekilde ele alınırdı.
O dönemde bunlar olmadı!
Oysa bu konular ilkesel anlamda ‘siyasete kalite normlarını’ belirler.
Amaç, demokratik düzen ve demokratik uygarlık yolunda ‘sisteme duyulan güvenin daha da artmasıdır. Böylece siyasette ‘yönetim erdemleri’ üzerinden daha yüksek profilli ‘örnek’ bir tartışma olgunluğunun açığa çıkması beklenir.
…di.
Siyasette Ahlak Yasası o dönemde çıkmadı.
Hâlâ bekleniyor!
Osman Özbaş