DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Suriye Yönetiminden ‘Gerçekçi’ bir Normalleşme Bekleniyor!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Suriye Yönetiminden ‘Gerçekçi’ bir Normalleşme Bekleniyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BRICS Zirvesi sonrası, Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan kentinden dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı, Suriye yönetimiyle ilgili görüşmelerle ilgili beklentilerde ‘Türkiye ile samimi ve gerçekçi bir normalleşmenin kendilerine sağlayacağı faydaları anlayarak adımlarını ona göre atmasının’ önemine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı: ‘”Sürecin en başından bu yana hep Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından ve komşumuzda kalıcı, adil, kapsayıcı bir barış ve huzurun tesisinden yana olduğumuzu vurguluyoruz. Terör örgütleriyle ayrımsız mücadele anlayışımızda sınırlarımızı korumanın yanında bu tutumumuzun da payı vardır. Bölgemiz bir ateş çemberine dönmüş durumda ve her geçen gün maalesef bu çember daralıyor. Suriye yönetiminin Türkiye ile samimi ve gerçekçi bir normalleşmenin kendilerine sağlayacağı faydaları anlayarak adımlarını ona göre atması temel beklentimizdir.” dedi.

Türkiye’nin Suriye halkının güvenliği ve toprak bütünlüğü için her zaman destek verdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı, “Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim için esastır” ifadesini kullandı.

Türkiye Suriye politikasında istikrarı hedefleyen bir yol haritası izlemeye devam edeceğini vurgularken bölgedeki çatışmaların ve göç dalgasının sona ermesi için barışçıl bir geçiş sürecine ihtiyacı olduğunu hatırlatıyor.

”Biz bölgedeki tüm terör örgütleriyle mücadelemizi kendi milli çıkarlarımız, sınırlarımızın güvenliği için sürdürüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan terörle mücadele konusunda ”Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu olan PYD/YPG özellikle terk edilmeye, yalnız bırakılmaya mahkumdur. Terörü tamamen kaynağında kurutmak üzere çalışmaları sürdürüyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika’nın Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütleriyle ilişkisi ve bölgeden çekilmesi ihtimaline ilişkin soruya şu cevabı verdi:

”Amerika’nın bölgedeki terör örgütlerini kendi çıkarları ve İsrail’in güvenliği için kullandığı artık bilinen bir gerçek. Amerika bölgede İsrail’e her türlü araç, gereç, mühimmat tüm destekleri veriyor mu, veriyor. Para veriyor mu, veriyor. Bizim gözümüz de, kulağımız da topraklarımızın yanı başında yaşanan bütün gelişmelere açıktır ve bunlardan da taviz veremeyiz. Biz kendi topraklarımızın korumacısı, onların hamisi olacağız. Suriye’den veya farklı yerlerden bize herhangi bir sızma hareketi olabileceğini her an düşünmek durumundayız. Onun için de bütün güvenliğimizi ona göre almak durumundayız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu süreçte ‘Suriye ile normalleşme adımlarını için çağrıda bulundu:

‘Umarım önümüzdeki dönemde bu konuda yapıcı bir adım görür ve Türkiye-Suriye normalleşmesini inşa ederiz. Çünkü o bölgedeki istikrarsızlık bir bataklığın sinekleri topladığı gibi terör örgütlerini, kirli emelleri olanları oraya biriktirdi. Onları dağıtmanın yegane yolu o bataklığı kurutup orayı gül bahçesine çevirmekten geçer. Rusya’nın Suriye yönetimi üzerindeki etkisi herkesin malumu. Sayın Putin ile tüm bu konuları, bizim durduğumuz noktayı, beklentimizi konuştuk. Sayın Putin’e, Beşar Esad’ın bizim çağrımıza vereceği cevabın temini noktasında bir adım atması çağrımız oldu. Sayın Putin, Esad’a bu adımı atması için herhangi bir çağrıda bulunur mu? Onu da zamana bırakıyoruz.”

YORUM YAP