DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Tarımda su tasarrufu siber fiziksel teknolojilerle mümkün’

Yayınlanma Tarihi : Google News
‘Tarımda su tasarrufu siber fiziksel teknolojilerle mümkün’

Suya yönelik ihtiyacın artışının en önemli nedenlerinden birisi bulunduğumuz coğrafyada küresel ısınmanın ve toprakların çoraklaşmasının olumsuz etkileri görülüyor. Uzmanlar göre, 2050’den sonra Türkiye’nin içme suyu sıkıntısı çekeceği, ülkenin %70’inden fazlasının da çölleşeceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Yağışlar ise son 30 yılda %20 azaldı.

Üstelik tatlı suyun dörtte üçü tarımda kullanıldığı da hatırlanırsa ki yeraltı suyunun tarımda kullanılan miktarı %80’lere yakın; tarımda su tasarrufunun önemi artıyor.

SmartMole’s kurucusu Ziraat Yüksek Mühendisi A.Ömer Yuluğ’a göre, 2025-2040 yılları arasında nüfusun artış hızı, göç, küresel ısınma, yanında, yer altı sularının özellikle aşırı kimyasal, gübre ve sulamayla yaşadığı kirlilik yüzünden, su fakirliği çekilebilir.

Ancak doğa kanunlarıyla uyumlu siber fiziksel teknolojilerle tarımda su tasarrufu sağlamak mümkün.

agroworlddergisi’nde Ziraat Yüksek Mühendisi A.Ömer Yuluğ’un görüşlerine yer verildi. A.Ömer Yuluğ,  Türkiye’ de suyun %73’ünün tarımda kullanıldığı ifade ederek bunun su tasarrufunun önemine işaret etti.

Yuluğ, DSİ verilerine göre, Türkiye’nin yıllık 94 Milyar m3 kullanılabilir yüzey suyu olduğunu ve yıllık çekilebilen yer altı su kaynağının ise 18 milyar m3 olduğunu belirtti. Toplamda 112 milyar m3 kullanılabilir su potansiyelinin olduğunu da vurgulayan Yuluğ şunları söyledi:

”Türkiye’de kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarı 2000 yılında 1652 m3, 2009 yılında 1544 m3, 2020 yılında ise 1346 m3 oldu. Kişi başına yıllık su tüketimi 1000 m3’ten az olan ülkeler su fakiri olarak kabul ediliyor. 2025-2040 yılları arasında nüfusun artış hızı, göç, küresel ısınma, temiz su kaynaklarının tükeniş hızı yanında, yer altı sularının özellikle aşırı kimyasal, gübre ve sulamayla yaşadığı kirlilik yüzünden, su fakirliği çekilebileceğini ve gıda yeterliliğinin de risk altında olacağı sinyalleri önemsenmeli.”

Yuluğ; “Sulama yöntemini değiştirmek yeterli değildir. Bu fiziki yapının canlının su ihtiyaçlarına, mikroklimaya, iklime, vejetatif döneme, toprak ve bitki sağlığına, suyun ve enerjinin verimli kullanımına vb. hizmet edilebilmesi için mutlaka doğa ile uyumlu yönetim teknolojilerine ihtiyacı vardır.” dedi.

Türkiye’deki su sıkıntısına ve su kullanım alanlarındaki tasarrufa dikkat çeken Yuluğ, yapay zeka destekli siber fiziksel Tarım 5.0 teknolojilerinin yaygınlaşmasının önemine işaret etti.

YORUM YAP