TÜİK’in enflasyonda baz alınan verilerinin hesaplanması davalık oldu. Habertürk’ten Emre Aytekin’in haberine göre Ankara 6. İdare Mahkemesi’nin TÜİK’e enflasyon hesabında kullandığı tüm belgeleri mahkemeye sunması için verdiği 30 günlük süre sona erdi.
Yargıtay Onursal üyesi Seyfettin Çilesiz, enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle Türkiye İstatistik Kurumu aleyhine dava açmıştı. Bu kapsamda mahkeme, enflasyon hesabında kullanılan tüm bilgi ve belgeleri TÜİK’ ten talep etti. TÜİK ise mahkemeye sunduğu 85 sayfalık savunmasında enflasyon hesabında kullandığı rakamları mahkeme ile paylaşmadı.
TÜİK mahkemeye sunduğu dosyada davayı açan Yargıtay Onursal üyesi Seyfettin Çilesiz’in enflasyon oranı nedeniyle doğrudan zarar görmediğini, bu nedenle dava açma hakkının olmadığını, dava açılması gerekiyorsa karar vericilere(iktidara) dava açılması gerektiğini ileri sürdü. (Açıklama Seyfettin Çilesiz’in X sayfasından alıntıdır.)
Mahkemenin yazdığı talimata TÜİK’in verdiği cevapta enflasyon oranlarının tespiti işleminin kesin ve yürütülebilir işlem olmadığını, bu sebeple iptal davasına konu edilemeyeceğini ifade etti. Yani TÜİK davayı kabul etmiyor.
‘Ortada tek bir enflasyon olması lazım’
Avukat Ali Erdem Gündoğan süreci değerlendirirken ”TÜİK, bir hukuk devletinin kurumudur. Mahkemenin istemiş olduğu verileri vermek zorundadır. Devlet sırrı olsa dahi hakimden mahkemeden verileri saklayamazsınız.” dedi.
Gündoğan şöyle devam etti: “TÜİK şunu söylüyor; ‘benim açıkladığım enflasyonla vatandaşın hissettiği enflasyon arasında fark olabilir. Bu doğaldır’ diyor. Biz bunu anlayamadık. Bunu kabul etmek mümkün değil. Ortada tek bir enflasyon olması lazım. Yine şöyle bir savunma yapıyor enflasyon rakamlarını ben hesaplıyorum ama bunu uygulayıcısı iktidar, hükümet, TBMM yapıyor diyor. Sizin muhatabınız onlar’ diyor. Bana dava açamazsınız şekilde.”
Maaş zamlarını TÜİK değil İktidar Yapıyor
Sözcü gazetesinde de haber değerlendirilirken Erdoğan Süzer imzasıyla ‘TÜİK milyonlarca emekli ve çalışanın maaş zammını ilgilendiren davada mahkemeye 85 sayfalık savunma verdi ancak 2 yıldır halktan gizlediği ürün fiyatlarını mahkemeden sakladı.’ ifadesine yer verildi. Buna göre TÜİK enflasyonu görevi gereği hesapladığını; memur, işçi ve emekli maaş zamlarını kendisinin değil, karar vericilerin (iktidarın) yaptığını ifade etti. Davayı kabul ettiği için mahkemeye tepki gösterdi, ENAG ve İTO’yu suçladı, köşe yazarlarını eleştirdi.
Daha önce de TÜİK’in hesabı mahkemelik olmuş, DİSK enflasyon sepetinin içeriğini açıklamayan TÜİK hakkında suç duyurusu yapmıştı.