Tüik hissedilen enflasyon oranını %129,4 olarak açıkladı. Buna göre TÜİK maaşların enflasyona göre artırıldığı için %64,7 olarak açıklamasına gerekçe olarak fiyat serisini işaret ederken yurttaşların enflasyonu iki kat hissettiğini söyledi.
TÜİK’e göre ‘hissedilen enflasyon farkı’ tüketicilerin gelir seviyelerindeki ya da harcama kalıpları ve tüketim alışkanlıklarındaki farklılıklardan kaynaklanıyor.
Öte yandan bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 127,21 olarak açıklamıştı.
Böylece resmi hesaplamalarda maaşlara verilen zammın TÜFE ve ÜFE veri sepetindeki harcama ve gelir seviyelerindeki farklılıkları daha da derinleştirdiği ortaya çıktı.
Enflasyon farkının nedenleri arasında fiyat değişikliği ve tüketim sıklığı ilişkisi de etkili oluyor. Mesela tenis oynayan birinin raket fiyatlarına odaklanması ile bebeği olan birinin bez ve mama fiyatlarına odaklanması gibi. Ancak temel tüketim mallarında bile, et süt yumurtanın fiyat artışının bir yıllık süre içinde fiyat artışları TÜİK’ zammından çok yüksek görünüyor.