Türkiye’nin en çok ilgi gören, Avrupa’nın ise önde gelen açık deniz sportif balık avı turnuvalarından ‘Tuna Masters’ serisinin ilk ayağı olan ‘Tuna Masters Teos’, bu yıl ilklere ve rekorlara sahne olarak sona erdi.
Haber ve Fotoğraflar: Fulya OMAÇ / SEFERİHİSAR
Turnuvada yakalanan 16 balıktan 15’i bluefin olurken, biri de Türkiye’deki açık deniz balık avı yarışlarında ilk kez bu büyüklükte yakalanan 74,5 kiloluk kılıçbalığıydı..
Türkiye sularında ilk kez bir balık avı turnuvasında 74,5 kiloluk bir kılıçbalığı yakalanırken, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü katkılarıyla ‘1 yakalıyoruz 1000 salıyoruz” sloganı ile Teos Marina içinde yaklaşık 25 gram ağırlığındaki 5 bin yavru çipura balığı doğaya saygı duruşu niteliğinde denize salındı. Bu yıl büyük teknelerin aksine küçük teknelerin daha çok denizden karaya balıkla dönmeleri dikkat çekerken, ‘bu sene şans küçük teknelerden yana döndü’ yorumları yapıldı.
İKİ GÜNDE TOPLAM 16 BALIK DERECEYE GİRDİ
Açık deniz sportif balık avının Türkiye’deki duayenlerinden Murat İyriboz ile Elvio Pennetti tarafından organize edilen ‘Tuna Masters Teos’ta toplam 18 balık yakalanırken, bu balıklardan iki tanesi ‘Yakala-Bırak’ yapılarak derin sulara geri salındı. Turnuvanın iki günlük yarış takviminin ilk gün yarışlarında oltalara vuran her balık yakalanırken, 9 vuruşta 9 balık karaya getirildi. Bu balıklardan sekizi bluefin (mavi kanat orkinos) olurken, “Orki Team” adlı tekne ekibinin yakaladığı 74,5 kilogram ağırlığında ve kılıcı dahil 272 santimetre boyundaki kılıçbalığı ilk günün diğer yakalanan ve turnuvaya damga vuran balığı oldu. Bu balık aynı zamanda ekibi turnuva şampiyonu yaptı. Yarışmanın ilk günü yakalanan tüm balıklar dereceye girerken, sadece Mia teknesi ekibi karaya iki balıkla dönen ekip oldu. Yarışmanın ikinci günü ise yine toplam 9 balık yakalandı. Ancak iki tanesi denize geri bırakıldı. Veloce teknesi ekibi turnuvanın ikinci gününde karaya iki balıkla dönen tek ekipti.
Turnuva takviminin iki gün yarışlarında tartıya çıkmaya hak kazanan ekipler ise, yarışmanın ilk gününde geçen yılın Altın Kemer sahibi Shamu, turnuvanın tecrübeli isimlerinden Baracuda, Orki Team, Mia, Belloce, Helen, Stafu ve Azur teknesi ekipleri. İkinci gün yarışlarında da İZTO Başkanı Mahmut Özgener’in oğulları Can ve Cem Özgener’in de yarışmacı olduğu teknesi Tornado, Veloce, MGS, Tuna Vorteks, Trident Ava ve Venom teknesi ekipleri ‘Devler Ligi Tuna Masters Teos’da balıklarıyla sahneye gelen ekipler oldu.
UZAK ROTADAN GELEN TEKNELER DE EN BÜYÜK BALIĞIN PEŞİNDEYDİ
İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Sığacık Mahallesi’nde faaliyet gösteren Teos Marina’nın ev sahipliğinde bu yıl altıncı kez düzenlenen, en çok ve en büyük balıkların yakalandığı ‘Tuna Masters Teos’ta 214 katılımcı ile 52 tekne derin sulara açıldı. Açık deniz balık avının tecrübeli isimleri arasında olan iş dünyasının tanınınmış simalarının da denizin üzerinde zorlu koşullarla mücadele ederek, oltaları ile en büyük balığı yakalamak için yarıştığı turnuvada bu yıl Suudi Arabistan, Güney Afrika, ve Yunanistan gibi ülkelerin sporcuları da yarıştı. Yarışmaya ayrıca çevredeki marinalardan gelen tekneler dışında Kıbrıs gibi uzak rotadan gelen iki tekne de katıldı.
DRİFTWOOD ESERLER SERGİSİ
Teos Marina Cennet Bahçesi bölgesinde düzenlenen turnuvanın organizasyon sahasına, pandemi nedeniyle sadece yarışmacılar, aileleri ve basın mensupları kontrollü ve maske-mesafe hijyen önlemleriyle kabul edildi. Bitci.com ana sponsorluğunda gerçekleştirilen turnuva sahasında kendi alanında dünya lideri bazı firmaların stantları da yer aldı. Ayrıca bu yıl ilk defa, Driftwood sanatçısı Cem Özipek ‘Denizden Gelen’ adı altında deniz ve nehir kenarlarında su ve rüzgarın etkisiyle sürüklenen ağaç dallarından oluşturduğu sanat eserlerini organizasyona katılanların beğenisine sunmak üzere sergi açtı.
Teos Marina turnuva alanına getirilen balıklar boy, ağırlık ve genişlik kriterlerine göre hakem heyeti tarafından değerlendirildi. Orkinoslar ile kılıçbalıklarının farklı puanlarla değerlendirildiği Tuna Masters Teos Devler Ligi’nde Heyet’in kararını açıklamalarından sonra da ödül törenine geçildi.
En Büyük Balık kategorisinde; VELOCE ekibi şampiyon
Çağlar Akan, Fadıl Zandar, Cihan Okay ve İbrahim Sönmez’den oluşan Veloce teknesi ekibi turnuvanın iki günlük yarış takviminin ikinci gün yarışlarında yakaladıkları 187 cm boyundaki 120 cm çapındaki 95 kilo 900 gram gelen bluefin ile turnuvanın ‘En Büyük Balık kategorisinin şampiyonu oldular. Ekip, Bitcicoin tarafından 15 bin kripto para çekiyle ödüllendirildi. Ekibe ödülleri Teos Marina Genel Müdürü Faruk Günlü tarafından takdim edildi. Ekibe ayrıca turnuva alanında sergi açan Driftwood sanatçısı Cem Özipek tarafından orkinos temalı bir eseri hediye edildi.
En Fazla Balık Overall kategorisi birincisi; ORKİ TEAM
Suat Yiğit, Yasin Cinkaya, Tayfun Çetinbay ve A. Oğuzhan Durmaz’dan oluşan Orki Team ekibi yarışmanın ilk günü yakaladıkları 74,5 kilogram ağırlığında ve kılıç dahil 272 santimetre boyunda, 89 cm çapındaki kılıçbalığı ile 745 puan alarak turnuvanın şampiyonu oldu. Ekip geçtiğimiz yıl da 55 kilo 200 gram mavikanat orkinos yakalamışlardı. Ekibe ödülleri Bahçe Dekor yetkilisi Suat Evren tarafından takdim edildi.
En Fazla Balık kategorisi ikincisi: VELOCE
Veloce teknesi ekibi turnuvanın iki günlük yarış takviminin ilk gününde 170 cm uzunluğunda, 98 cm çapında, 67 kilo 100 gram bluefin, ikinci gün yarışında da iki adet bluefin ile karaya döndü. Bu balıklardan büyük olanı ekibe ‘En Büyük Balık’ kategorisinde değerlendirildiğinden, genel değerlendirmeye alınmadı. Ekibin aynı gün yarışında yakaladığı diğer bluefin ise 43 kilo 400 gram geldi. Ekip genel değerlendirmede 110 kilo 500 gram iki adet bluefin ile 633 puan alarak ‘En Fazla Balık kategorisi ikincisi’ oldu. Ekibe ödülleri Raymarine yetkilisi Bora Özer tarafından verildi.
En Fazla Balık kategorisi üçüncüsü: MİA
Mehmet Irmak, Öğünç Irmak, Eşref Efeer ve Bahadır Özata’dan oluşan Mia teknesi ekibi yarışmanın ilk günü karaya biri 152 cm uzunluğunda, 97 cm çapında 47 kilo 800 gram, diğeri 155 cm uzunlunda, 96 cm çapında 47 kilo 850 gramlık iki adet bluefin orkinos ile döndü. Toplamda 95 kilo 650 gram gelen bu balıklar ekibi 574 puanla turnuva üçüncüsü yaptı. Ödüllerini Depar yetkilisi Mehmet Polatoğlu verdi.
ALTIN KEMERİN YENİ SAHİBİ, TURNUVALAR ŞAMPİYONU ALAÇATI’DA BELİRLENECEK
Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da birçok ünlü ismin yer aldığı turnuvaya, Gökhan Çarmıklı, Murat Aslan, Burhan Çavuşoğlu, Erkut Soyak, Turgut Konukoğlu, Adil Konukoğlu, Feridun Bigalı, Berent Akdemir, Turan Mutlu, Sinan Kuran, Mahmut Özgener, Bülent Akgerman, Ricardo Aliberti, Alp Kırşan, Altuğ Aksoy, Bülent Delican gibi isimler turnuvanın final günü olan 5 Eylül sabahı “Altın Kemer” için büyük balığın peşine düştü.
‘Altın Kemer’e giden yolda ilk etap olan Tuna Masters Teos’ta alınan sonuçlar, önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan “Tuna Masters Alaçatı” etabı sonuçları ile toplanarak yılın “Tuna Masters of the Year” takımı belirlenecek. Geçen yıl kemerin sahibi olan Shamu ekibi, unvanını koruyamazsa, kemeri bu yıl kazanan ekibe teslim edecek. Her iki turnuvada (Teos ve Alaçatı) yakalanan balıklar ve toplanan puanlarla kazanan takım, bir yıl boyunca şampiyonluk kemerini taşıyacak.
KALİTESİ İYİ BİR TURNUVA YAPIYORUZ
Tuna Masters organizatörlerinden Murat İyriboz, yirminci kez açık deniz balık avı turnuvasını düzenlediklerini belirterek, “Haftaya Alaçatı’da 21.’cisini düzenleyeceğiz. Bu işin başlangıcıyız, eskisiyiz. Güzel bir turnuva oldu, hava sertti ama sert hava bu işin bir parçası. Tuzu ve rüzgarı yedik ama balıkları yakalamayı başardık. Heyecanlı geçti çünkü puanlar her an yer değiştirdi. Son dakikaya kadar dereceler belli olmadı. Altın Kemer’e doğru birinci ayak bitti. Şuan Veloce ekibi en iddialı ekip gibi görünmesine rağmen, Alaçatı’da her an büyük bir balık yakalanması dengeleri değiştirebilir. Teos geometrik bir şekilde büyüyüp, Alaçatı’yı zorlar hale geldi. Her iki turnuva da yüzde yüzün üzerinde doluluklar yaşıyor. Marinada yer olsaydı 10 tekne daha alabilirdik. Memnunuz, kalitesi iyi bir turnuva yapıyoruz. Bunu dünya turnuvalarıyla karşılaştırıyoruz. Son beş yılda Avrupa’nın en büyük turnuvasıyız. Yorgunuz ama heyecanlıyız.” diye konuştu.
HEDEF BİR ÖNCEKİ SENEDEN İYİ, BİR SONRAKİ SENEDEN KÖTÜ OLABİLMEK
Tuna Masters organizatörlerinden Elvio Pennetti ise yaptığı özel açıklamada şunları söyledi:
“Bizim en büyük hedefimiz bir önceki seneden iyi, bir sonraki seneden kötü olabilmek. Bugüne kadar bunu etrafımızda görünmeyen kahramanlar, katılanların, sponsorların ev sahibi marinaların ve ekibimiz sayesinde bunu başardık.”
KEYİFLİ BİR TURNUVA OLDU
Teos Marina Genel Müdürü Faruk Günlü yaptığı özel açıklamada şu değerlendirmede bulundu:
“Çıta her yıl yükseldi fakat marinamız dolu olduğundan dolayı bu sene katılımcı sayısını 52 tekne ile sınırlandırdık. Normalde marinada bu kadar çok yerimiz yok. Marinanın içindeki misafirlerimiz teknelerini marinanın dışına çıkartarak yarışmacılarımız için yer açtılar. Onların sayesinde bu etkinliği düzenleyebildik. Kendilerine öncelikle çok teşekkür ederiz. Yarışlar güzel geçti. Hava biraz dalgalıydı ama güzel balıklar geldi. Oldukça keyifli bir turnuva oldu. Gelen herkesin yüzleri güldü. Biz de onlar keyif aldığı için mutluyuz.”
Fulya OMAÇ / Seferihisar