DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Türkiye’ de ileri teknoloji elementlerin büyük bir bölümü için uygun jeolojik ortam var

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Türkiye’ de ileri teknoloji elementlerin büyük bir bölümü için uygun jeolojik ortam var

Pil endüstrisi dışa bağımlılıktan kurtuluyor. Yerli elektrikli otomobilin batarya teknolojisinde de kullanılacak olan, Lityum karbonat üretimi; Eskişehir Eti Maden tesislerinde başlıyor.Yerli elektrikli otomobilin pil yapımında kullanılacak lityum karbonat üretim tesisi açılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında düzenlenen Maden Sanayi İşverenleri Sendikası (MASİS) Madencilik ve Milli Ekonomi Zirvesi’ne videokonferans yöntemiyle katıldı.

Buradaki konuşmasında Fatih Dönmez, “Lityum karbonat üretimi ile ilgili Eskişehir Kırka Eti Maden tesislerinde pilot üretime başlıyoruz. Bu üretim yerli elektrikli otomobilin pil yapımında önemli bir girdi olarak kullanılacak.” dedi.

Başlangıçta 10 ton /yıl olacak pilot üretimin, kısa süre içerisinde 600 ton/yıl’a çıkarılacağı öngörülüyor. Bu üretim yerli elektrikli otomobilin pil yapımında önemli bir girdi olarak kullanılacak. Fakat yerli üretim lityum sadece elektrikli otomobillerde değil, telefonlarda ve tabletlerdeki bataryalarda da kullanılma imkanına sahip.

Lityum için 3 yıllık Ar-Ge süreci sürdürüyordu.

Bakan Dönmez’in konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

”Nadir toprak elementi dediğimiz lityum, berilyum, galyum, niyobyum, toryum, zirkonyum, rubidyum ve vanadyum gibi madenlerimizi bugüne kadar teknolojik yetersizlik nedeniyle değere dönüştüremedik. Bu alandaki gidişatı tersine çevirmek için Eti Maden Eskişehir Sivrihisar’da nadir toprak elementleri (NTE) pilot tesis kurma çalışmalarına başladık. Bu elementlerin işlenmesiyle ilgili bazı ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Lityum karbonat üretimiyle ilgili de iki ay önce bizzat Eskişehir Kırka Eti Maden tesislerine giderek pilot üretime dönük çalışmaları yerinde incelemiştik. İnşallah bu tesis Aralık ayında üretime başlayacak. Lityum karbonat üretimi ile ilgili de Aralık ayı içerisinde Eskişehir Kırka Eti Maden tesislerinde pilot üretime başlıyoruz. Başlangıçta 10 ton /yıl olacak pilot üretimimiz, kısa süre içerisinde 600 ton/yıl’a çıkarılacaktır. Bu üretim yerli elektrikli otomobilin pil yapımında önemli bir girdi olarak kullanılacaktır.

“Bor, Türkiye’nin rekabet gücü yüksek madeni”

Bakan Dönmez, Türkiye’nin madencilikte dünyada rekabet gücünün yüksek olduğu önemli madenleri bulunduğunu, bunların başında borun geldiğini ve bunu trona, feldspat, sodyum sülfat, krom, kurşun, çinko, zeolit, linyit, mermer, manyezit gibi diğer önemli madenlerin takip ettiğini söyledi.

Sezyum, skandiyum, tellur, osmiyum, paladyum, rodyum, rutenyum ve tantalyum gibi ileri teknoloji elementlerinden büyük bir bölümü için de Türkiye’de uygun jeolojik ortam bulunduğunu belirtti.

YORUM YAP